Ban: Suriye rejimi, eski Yugoslavya'ya benziyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki mücadeleyi, ?tiranlığın tüm gücü elinde tutma çabasının sonucu? olarak nitelendirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 12:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ban, ?Rejim bu amaç uğruna Suriye halkı arasındaki farklılıkları kaşımaya çalışıyor. Tıpkı, 20 yıl önce eski Yugoslavya'da gördüğümüz gibi.? ifadelerini kullandı.

Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu'nda konuşan Ban, Suriye'deki BM gözlemcilerin bir ateşkes sağlamak üzere görev yaptıklarını belirterek, ?Gözlemcilerimiz, uluslararası toplumun gözü kulağıdır. Şiddet olaylarını kaydetmek ve bunları ilan etmek için oradayız. Bu sayede suçlular sorumlu tutulabilir.? dedi.

Hule katliamının ardından da bu görevi yerine getirdiklerini ifade eden Ban, önyargısız şekilde tartışma götürmeyecek belgeleri topladıklarını dile getirdi. Ban Ki-mun, uluslararası toplumun Suriye'de olan bitenler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasının, bu ülkede tüm Suriye halkının hayatlarını ve çıkarlarını koruma altına alacak bir siyasi çözüme yardımcı olabilme ihtimalini artıracağına dikkat çekti.

BM gözlemcilerinin, Suriye'de ağza alınamayacak kadar kötü cürümleri pasif şahitleri olmakla iktifa etmeyeceğini söyleyen Ban, Özel Temsilci Kofi Annan'ın, ?Suriye, bir daha asla yaralarını saramayacağı bir iç savaş felaketine sürükleniyor.? uyarısını hatırlattı. BM Genel Sekreteri Ban, Suriye hükümetini, Annan planına uymaya ve halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, konuşmasında ayrıca, aşırıcılık ve terörizme karşılık hoşgörü, diyalog ve arabuluculuğun desteklenmesinin önemine de dikkat çekerek, Türkiye ve İspanya'nın girişimleriyle 5 yıl önce kurulan Medeniyetler İttifakı'nın bunu amaçladığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber